Bobillivet – Et helt nytt liv!

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

De siste årene har det dukket opp tusener av nye bobiler på norske veier.   Norskregistrerte og ofte med godt voksne folk som vil oppleve bobillivet bak rattet. Seniorer som vil ut og oppleve verden. Men det krever en relativt stor investering og utvidet førerkort, hvis man vil opp i størrelse og også kunne invitere familie og venner med på turer i inn og utland.

Seniorportalen har møtt et par som stortrives i ny bobil samt forbundet bak  bobilfolket som holder til i Fredrikstad. Her får vi vite at man i dag har mer enn 11500 medlemmer spredt over hele landet fra Lindesnes til Vardø. Og flere er på vei som avløsere for større familiebåter og campingvogner som var førstevalg for bare noen år siden. Årsavgiften er beskjedne 500 kroner. Til gjengjeld er ferger og broer en vesentlig merutgift hvis man reiser mye. Stadig nye bobilparker dukker opp i Norge og tilbudene og tjenestene som tilbys av bobilforeningen gjør det også enklere å være nettopp bobilpar i Norge i 2015.

Stadig nye parkeringsplasser for bobiler med de krav som stilles, bygges nå i Norge. Her fra den nye ved Kanalen i Moss hvor besøket øker, spesielt i helgen.
Stadig nye parkeringsplasser for bobiler med de krav som stilles, bygges nå i Norge. Her fra den nye ved Kanalen i Moss hvor besøket øker, spesielt i helgen.

To spennende år i helt ny bobil

Grete og Hans Ivar, 58 og 67 år, valgte bobil som mange andre på sin alder

– Vi har fått et nytt og bedre liv sier de

Vi møter Grete og Hans Ivar på det nye bobilanlegget ved kanalen mellom Jeløy og Moss, hvor det er plass til et snes større bobiler med utsikt mot Mossesundet og Kambo/Son. Et godt sted med masse liv og røre som fiskebutikk, Rema, pizzarestaurant og ivrige fiskere på jakt etter makrellen. De har kjørt opp fra Lillesand, og har valgt å overnatte nettopp i Moss hvor de skal til middag hos gode venner. Paret forteller at de kjøpte det lekre velutstyrte nye “feriestedet” for to år siden og at det er blitt riktig mange turer siden da. De har prioritert i feriere i Norge både alene, sammen med familien, barn og barnebarn og gode venner til bobiltreff og egne valgte reisemål.

Med 8.40 m. lengde og 2.35 m. bredde er det rikelig med plass. I deres flotte bil kommer man inn i en smart gang og et lite kjøkken som ligger opp mot sittesalongen hvor fører og passasjerstoler kan vendes 360 grader. Her sitter paret ofte når de er alene og nyter en film fra TV, n på veggen. Parabol gjør at de kan få inn et utall TV stasjoner.

Grete og Hans Ivar i kosekroken i deres meget smakfulle og rommelige bobil
Grete og Hans Ivar i kosekroken i deres meget smakfulle og rommelige bobil

Bakover i bobilen er det stort godt bad med dusj og WC og bakerst en King size dobbelkøye for god nattesøvn. Riktig temperatur besørges av et effektivt aircondition anlegg. Fullisolering av hele bobilen gjør et den brukes på fjellet om vinteren eller jakta om høsten. Helt fremme senkes taket enkelt ned over førerplassen og byr på gode soveplasser for 3 barn eller 2 voksne.

Soveavdeling i bobil
Stor deilig King Size dobbelseng til disposisjon helt bak i bobilen.

Videre masser av stuveplass til alt som skal med på en tur pluss fryser og kjøleskap. To kraftige batterier pluss solcellepanel på taket sikrer den el som behøves om bord.  Hans Ivar har det nødvendige kjørekort for den 6 tonn tunge doningen, og med erfaring som tidligere langtransportsjåfør har han full kontroll på 180 sterke Fiat turbodieselhester og 8 trinns automatgir.  En ny bil i dag av samme merke og størrelse vil koste ca. 1,3 mill. kroner. De betalte  godt under en million for to år siden, men da var også alt utstyr på plass.

Grete forteller at hun lager de meste av maten i vogna, og at de kjøper inn i fiskebutikker og daglighandler, gårdsutsalg nær der de velger å slå leir. Hun sier at man sparer mye på å spise i vogna og ikke gå ut hele tiden.  Hun har god plass og god ventilasjon for å unngå steikeos og fettbelegg i kjøkkenet.

Lite, men effektivt kjøkken hvor Grete ofte lager mat når de er på farten, og det er ganske ofte
Lite, men effektivt kjøkken hvor Grete ofte lager mat når de er på farten, og det er ganske ofte

Utover varmt og kaldt vann har de 100 l. tank til avfallsvann og finner alltid et sted der de kan få tømt tanken.  De har et vennepar som også har skiftet ut sine store familiebåter, Scand 32 og Viking 28 med bil og campingvogn, som de benyttet i mange år før de bestemte seg for å satse 100% på en stor bobil. De har ikke angret et øyeblikk og oppfordrer andre til å gjøre det samme. De synes rett og slett sjølivet ble for anstrengende og vil heller komme trygt frem på landeveien og slå leir ved sjøen når det frister.

Nå venter de barnebarna på besøk og da blir det langtur til nye og spennende steder de ikke har opplevd. Videre er det greit å besøke barnebarna da bæssmor og bæssfar bor i eget hus og ikke krever forpleining. Parets råd til jevnaldrende. Løp og kjøp, gjerne brukt, utvalget er stort og kvaliteten god.

Hans Ivar forlater bobilplassen i Moss med full kontroll.
Hans Ivar forlater bobilplassen i Moss med full kontroll.

6000 bobiler på markedet

Daglig leder i Norsk Bobilforening, Tore Steinar Pettersen, sier at det er ca. 6000 bobiler på markedet over hele landet.  Foreningen har 11500 medlemmer, men ikke alle med bobil er med i foreningen. Akkurat som NAF og KNA tilbyr man en rekke medlemsfordeler der det kan spares skillinger. Man har utover Landsstyret i alt 6 regionstyrer som dekker hele landet. Det arrangeres bobilturer i USA og Canada, videre nordiske treff i de land bobileiere gjerne besøker, nettbutikk for bobil, telt, camping og tilbehør. Danmark er bobilfolkets mest populære reisemål, dyre ferger og bropriser til til tross.

Daglig leder Tore Steinar Pettersen i Bobilforeningen sammen med Heidi Agerup og Heidi Nilsen. Sammen leder de hovedbasen på Lisleby i Fredrikstad. Her med plakat og medlemsbladet Bobilen.
Daglig leder Tore Steinar Pettersen i Bobilforeningen sammen med Heidi Agerup og Heidi Nilsen. Sammen leder de hovedbasen på Lisleby i Fredrikstad. Her med plakat og medlemsbladet Bobilen.

Tore mener at man i dag kan anskaffe seg en helt OK bobil for 600-800.000 som vil være en fornuftig måte å bli kjent med bobilen og bobilbruken. Han sier det er hyggelig om folk kontakter foreningen som gjerne vil hjelpe nybegynnere i og utenfor foreningen.  Han sier at det er gledelig å konstatere at også en del yngre familier nå satser på bobilkonseptet så det ikke videreutvikler seg til et «gammelmannsvelde».  Videre flukt fra båt til fastland der dyre båter blir solgt vil klart åpne for økt salg av nye og dyre bobiler i Norge.

Supplerende informasjon:

Norsk Bobilforening
Postboks 662, Lisleby
1616 Fredrikstad

Tlf: 459 05 395
Internett: http://www.bobilforeningen.no/index.cfm
Epost: bobilen@bobilforeningen.no

Blant annet Klikk.no har gode råd til deg som skal kjøpe brukt bobil, og det finnes mye stoff om bobiler og bobillivet på Bobilverden.no.
Bobilplassen.no har oversikt over bobilparkering og tømmestasjoner for bobiler i Norge og u utlandet.

 

 

Legg igjen en kommentar