Et verdig tilbud for demente

Rundt om i verden har man nå begynt med varierte tiltak for å gjøre hverdagen til mennesker med alderssykdommer bedre. Hovedårsaken til dette er å fremme livene deres i den grad av at de lever et liv tilnærmet lik slik de levde før de ble rammet. På bakgrunn av dette har Nederland, som første land i verden, åpnet en landsby for demensrammede innbyggere.

Dette prosjektet har vekket interessen til mange helsearbeidere i verden, blant annet i Norge. Inspirert av dette fabelaktige tiltaket, har Oslo nå åpnet landets første restaurant for demente.

Restauranten finnes på Økernhjemmet i Oslo, og har fått navnet, grunnet stedslokalet, Økern Spiseri. Spisestedet vil den første tiden kun holde åpent noen ganger i måneden, og man er dermed nødt til å reservere bord i forkant ettersom restauranten må vite hvor mye mat som skal kjøpes inn hver gang. Beboerne av Økernhjemmet kan dra nytte av dette tilbudet uten betaling. For ledsagerne deres derimot, dersom de ikke bor på hjemmet, er betaling påkrevd. En treretters koster 250 kroner, og drikkevarer kommer i tillegg.

Dette prosjektet stopper likevel ikke med kun en demensrestaurant. Det har seg faktisk slik at tre andre sykehjem i hovedstaden har latt seg inspirere av det nederlandske tiltaket. Om fire korte år vil også en demenslandsby stå klar på Lille Tøyen i Oslo. Her vil det være muligheter for handling i et supermarked, hager å kose seg i og cafeer å besøke. Selve bogruppene vil bestå av omtrent 6-8 rom hvor man har egne bad. Fellesarealet til de enkelte bogruppene skal bestå av kjøkken, stue og spiseområde. Også i Bærum og Fredrikstad vurdere man å utvikle demenslandsbyer i framtiden.

Det å bli rammet av demens er en uheldig situasjon. Både for den rammede og de pårørende rundt vedkommende vil denne tiden som oftest være trist og horribel. Uansett hvor forferdelig denne delen av livet kan være er man nødt til å gjøre det beste ut av det. Med disse små, men også store, tiltakene kan man faktisk bedre livene til mange. I flere tilfeller ikke bare bedrer man livene, men man gjør dem også mer verdig.

Kilder:

http://demensoghelse.blogspot.no/2015/04/restaurant-for-demente-i-oslo.html

Legg igjen en kommentar