Kunstterapi – en vei til et bedre liv

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

Ann Ellsie Morger (67) har  alltid vært opptatt av form og farge. På nittitallet gikk hun på ulike kurs i portrett, akt og croquis i Oslo. Så flyttet hun til Bergen i 1997. I 1998 opplevde hun en dramatisk nødlanding med fly på Gran Canaria. Denne traumatiske opplevelsen førte til at hun begynte å male store bilder. Da hun erfarte hvilken forløsning det hadde å si på hennes traume, valgte hun å utdanne seg til Diplom kunstterapeut i Danmark. Fra før var hun barnevernpedagog og hadde jobbet 25 år i barnevernet. Nødlandingen ga henne også et endret syn på livet og tilværelsen.

For syv år siden flyttet hun tilbake til hjembyen Fredrikstad. I Torsnes, Gamle Fredrikstad har hun bygget opp eget atelier/kurslokale, hvor hun tilbyr ulike former for behandling. Alt fra individuell coaching/veiledning til kurs for grupper.

Ann Ellsie Morger driver galleri og kurs i kunstterapi
Ann Ellsie Morger er kunstterapeut og driver galleri og kurs i kunstterapi og kreativ frigjøring

Kunstterapi som selvutvikling

Teoretisk tar kunstterapien utgangspunkt i Carl Gustav Jung. Kunstterapi som metode har sitt utspring i det kreative arbeidet. Metoden er jordnær, konkret og prosessorientert. Den fokuserer på mestring og problemløsning. Det kreative verktøyet som brukes er: maling, tegning, musikk, leire, collage, psykodrama, dans, meditasjon, bilder, dikt, drømmearbeid og masker etc.

Etter arbeidet er det en samtale hvor man reflekterer over prosessen og resultatet. Den kreative utfoldelsen fungerer som et bindeledd mellom den ytre og indre verden, mellom det bevisste og det ubevisste.

Ann Ellsie Morger bruker kunstterapien først og fremt som selvutvikling. Ved bruk av dette kreative verktøy skapes en større balanse mellom intellekt og følelser, mellom hode og kropp, og folk får en bedre hverdag.

Det sentrale i utviklingen av kreativitet, er LEKEN, sier Ann Ellsie. Gjennom leken får vi kontakt med kreativiteten og barnet i oss. For mange er denne kilden blitt lagt lokk på i tidlig barnealder.

 Mange ulike kurs

I kurset INSPIRATIV  MALING maler man med hendene. «Her var det å kunne leke som barn igjen, det herligste» sier B.S.A. som har vært på flere av Ann Ellsie Morgers kurs. Inspirativ maling er et godt alternativ for de som bare ønsker seg påfyll i hverdagen.

Kurset MASKEN gir deltakerne en mulighet til å få et innblikk i hva som skjuler seg bak den masken vi bærer til daglig. Noen kan vegre seg til å gå inn i en slik prosess, men det skyldes som oftest at de ikke har skjønt hvilken positiv kjemperessurs de selv skjuler.

Kurs i maskemaling
Kurs i maskemaling gir deltakerne en mulighet til å få et innblikk i hva som skjuler seg bak den masken de bærer til daglig

Etter fire studiereiser til India har hun også brakt Mandalamaling til Torsnes. I kurset MANDALABILDER maler man ulike mønstre innenfor Evighetssirkelen. Mandalamaling har ofte en healende effekt på folk som er i sorg eller sliter med sykdom. Det kan være sorg ved å ha mistet noen i familien eller ved skilsmisse. Maling av Mandalabilder egner seg for folk i alle aldre.

Kurset BARNDOMMENS BOK er spesielt god egnet for parforhold.  Her lager hver av partene en collage. Gjennom denne collagen kan partene både overfor seg selv og den andre synliggjøre «Hvem man egentlig er»? Dette er en dypere måte å kommunisere på. Der folk sliter i parforholdet, kan et slikt kurs være med på å synliggjøre de sårbare sidene, men samtidig forsterke de gode sidene i forholdet. Da blir det lettere å være ærlig med hverandre, støtte hverandre og nyte livet sammen. Kan også virke forebyggende.

Ann Ellsie sier at vi alle prøver å dekke over og fremheve de beste sidene ved oss selv. Men bildene vi skaper, lyver ikke. De er en nyttig gave.

Behandling mot stress

Ann Ellsie Morger er også sertifisert TRE (trauma releasing exercises) instruktør.  Level I og Level II, individuelt og for grupper.

Metoden er utviklet av Dr. David Berceli, USA. Hensikten var å hjelpe traumatiserte amerikanske soldater som hadde tjenestegjort i Afghanistan og Irak. Dette er en fysisk metode. Man gjør enkle øvelser, som sender signaler til reptilhjernen og til  Psoasmuskelen, den største muskelen, vi har i buken. Så begynner kroppen å vibrere innenfra og ut, og riste av seg stress og gamle traumer. Kroppen regulerer selv prosessen.

Egen produksjon

Utover sine behandlingstilbud har hun også en produksjon av egne bilder. Hun har tidligere hatt utstillinger i Oslo, Bergen og Fredrikstad.

18.-26. juli 2015 skal hun ha en ny UTSTILLING i Artillerigården, Gamlebyen, Fredrikstad

Der kan du se på bilder og eventuelt melde deg på kurs.

Eller du kan kontakte henne på mob. 95274802 eller på mail: annellsie@morger.no

Legg igjen en kommentar