Snart påske og sol – riktig solkrem er viktig!

Tekst og foto:  Ulf Terje Johnsen

Vi går nå inn i det lyse halvår 1. april. Samtidig venter en tidlig påske og snart vår der veldig mange nordmenn velger fjellet, hytta ved sjøen, båten på fjorden eller  varme og sol i Syden. Pluss 55 generasjonen skal også beskytte seg og mange bor i solrike land i lange perioder. Uansett hvor man reiser, er valget av riktig solkrem viktig for å beskytte seg mot solens farlige UV stråler. Det gjelder for både store og små, gammel og ung, men barna er mest sårbare på grunn av sart hud.

Et enormt utvalg

Det selges solkrem for 100 talls millioner kroner hvert år i Norge, og utvalget og antall produsenter er meget stort.  På nettet alene er det listeført mere enn 190 produkter i mange varianter, noen som kremer, andre som spray. Solfaktoren, kremens evne til å beskytte mot UVA strålene varierer fra faktor 10 til 50 +.  Velger man 50 + er man sikret en meget god beskyttelse, og mange velger nettopp denne til barna for å verne dem best mulig.

Egne stands med solkremer til påske og guider til riktig bruk
Egne stands med solkremer til påske, produkter mot solbrenthet og guider til riktig bruk fås på apoteket nær deg

En test foretatt av Mattilsynet, som fører kontroll med alle solkremer som omsettes i Norge, viser at flere av 50+ kremene beskytter bedre og med helt opp til over faktor 60. Vishy + 62,6 og La Roche Pasay 63,6. Avene i sprayversjon 64,2.

Utover standardprodukter finner men også naturprodukter som  Dr. Hauschka som også byr på DNA beskyttelse i en 50+ sprayversjon. Rosenkrem beskytter godt, men det anbefales av kosmetologer.

Strenge EU krav

EU unionens kommisjon stiller stadig strengere krav til solkremer og fra 1. juli i 2015 skal alle produsenter følge disse krav. De nye krav til para bener ( konserveringsmidler) og tilsetninger, er for å sikre at man i best mulig grad beskytter folk mot  hudkreft og soleksem. Kremene skal beskytte både mot UVA og UVB stråling. I tillegg byr noen solkremer også på DNA beskyttelse.

Apoteker Odd-Harald Graarud på Vitus Apoteket i Moss sier at det er store prisforskjeller på solkremer, men at mange kunder har sine favoritter og  er villige til å betale for sin yndlingskrem.

Apoteker Ole-Harald Graarud på Vitus Apotek i Moss ga Seniorportalen gode råd om solkremer
Apoteker Ole-Harald Graarud på Vitus Apotek i Moss ga Seniorportalen gode råd om solkremer

Han legger til at man i Vitus kjeden har satset på 6 produkter som alle er godkjent av Mattilsynet. Utvalget er allikevel stort, da  det finnes mange hudtyper som krever forskjellige produkter for best mulig beskyttelse.

Noen vil ha kremer, andre spray og lotioner.  I Vitus kan man velge solfaktor fra 15 til 50+ i priser fra ca. 100 til 250 kroner.  Også på nettsidene finner man store prisforskjeller, men de fleste i prisområdet 100 til 500 kroner.

Et godt råd til f.eks. menn, som helst ikke vil smøre seg, sier han at en god caps som reflekterer solen, lys eller hvit, og et par store solbriller vil beskytte isse og den tynne hud rundt øynene. Eller rett og slett ta noen puser i skyggen. Nese og leppespray er også en god løsning.

Graarud anbefaler at man bør  smøre/spraye seg inn minst en halv time før man går ut i solen. Videre at man fortsetter å smøre seg hver annen time hvis man stadig oppholder seg i solen.  Leppekremer og håndkremer anbefales også for å beskytte seg best mulig.

Soling og medisin

Mange plages med sykdommer og må ta hensyn til de medisiner de anvender.  Men stort sett kan man nyte livet i sol og varme, men rådfør deg gjerne med din fastlege eller apoteket om hvilke hensyn du bør ta for å spare deg selv for plager.

Seniorportalen har kommet over en tabell fra Vitus apotek  som viser medisin som gjør at du tåler sollys dårligere enn normalt. Bruker man hjertemedisinen Amiodaron, (Cordarone) bør man helt ungå soling. Utover denne nevner vi Antiarytmika, ACE-hemmere og vanndrivende.

Tar du medisin mot infeksjoner nevnes antibiotika av typen tetrasykliner som f.eks. Doxylin, Tetralysal, Tetracyclin, Trimetoprim. Mot slitasjegikt, reumatisme og andre muskel og leddsmerter  NSAIDs Naproxen og Orudis  gel. For folk med psykiske lidelser  antipsykotika som Haldol og Truxal.

Pluss 55 skal også smøres!

Eldre, både kvinner og menn, bør velge kremer som lindrer mot solen. Fordi man med årene får en tørrere hud og ikke produserer fettstoffer i samme tempo som barn og unge.

Et annet godt råd er at man alltid bruker en caps eller solskjerm og gode solbriller til beskyttelse mot solen, da nettopp huden rundt øynene er tynn og issen spesielt utsatt for solstråler.

Flere bestselgere til fornuftig pris å velge mellom til strålebeskyttelse mot sola
Flere bestselgere til fornuftig pris å velge mellom til strålebeskyttelse mot sola

Flere spørsmål ?

Er man i tvil og har spørsmål, kan man ta kontakt med Mattilsynet og få gode råd om sol og beskyttende produkter. Tlf. 22 40 00 00 og www.vitusapotek.no.

Eller søke på nettet der mange produsenter tilbyr sine produkter og gir gode råd til brukerne.

Solkremguide: 10 gode spørsmål og 10 fornuftige svar

1   Hvorfor skal jeg bruke solkrem?

 Du kan bli solbrent og øke risikoen for hudkreft. Økt talgproduksjon og fare for kviser.  Herpesutbrudd på leppene. Rynkedannelse og pigmentflekker samt at sola tørker ut huden.

 2  Hva er UV-stråler og hvorfor er de skadelige?

Strålene kan skade huden vår og kommer naturlig fra sola. Finnes også i solarier.  UV – stråler  kan forårsake DNA skader i hudceller og blant annet føre til hudkreft. UVB strålene er dem som fører til solbrenthet. Øker pigmentproduksjonen og gir dypere brunfarge.

3  Hva er solfaktor?

Solfaktor er et relativt tall som angir hvorlenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenliknet med UTEN solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler.

4  Hvilken solfaktor bør jeg velge?

Vitusapotek og Kreftforeningen anbefaler minimum faktor 15,  men gjerne høyere for best mulig beskyttelse, helt avhengig av solens styrke og din hudtype.  Bruk høy styrke tidlig i sesongen, og gå ned i faktor når huden blir herdet. Barn skal beskyttes GODT.

 5  Solfilter, hva er det?

 Solfilteret er det stoffet eller stoffene i solkremen som beskytter mot skadelige UV-stråler.  Inneholder kjemiske, fysiske eller partikkelfiltere.

 6  Hvilken solkrem skal jeg velge?

 Til kroppen er en sol sollotion et godt valg. Den trekker raskt inn i huden uten å virke fet.

Huden blir heller ikke hvit etter smøring. Alternativt en solmelk som gjenfukter og trekker hurtig inn i huden. Eller en spray som er lett å påføre og egner seg til fet/uren hud.

Solstift er fint til lepper, kinn, ører og nese. Solbeskyttelse , lett og fin som trekker raskt inn i huden.

Til ansiktet for folk med normal  hud, myke og gjenfuktende solkremer som ikke tetter porene. For sensitiv hud, en solkrem som gir mye fukt uten å virke fet. For fet og uren hud,  solbeskyttelse med mattende egenskaper, som ikke tetter porene. For den som vil ha både god brunfarge og solbeskyttelse er valget en farvet solkrem. For alle solbadere etter timer i solen anbefales aftersun produkter som gir ekstra pleie og fuktighet til huden etter en dag i sola.

 7  Hvordan beskytte barna?

 Da barn har tynn hud med mindre utviklet pigment enn voksne, trenger de en langt bedre sol beskyttelse enn voksne.  I Kreftforeningens råd  eller solvettsregler anbefaler  man at man tar mange pauser fra solen i løpet av en solrik dag.  Bruk tøy, f.eks. T- skjorte, solhatt og solbriller og solkrem med høy faktor.

8  Kan gammel solkrem brukes?

 Har den ligget mye fremme i sola eller er gått ut på dato, så bør den byttes ut med en ny. Har du oppbevart den riktig og i skyggen når den ikke blir brukt kan den brukes til den er tom.

 9  Hvordan bruker jeg solkrem?

 Smør jevnt og rikelig, en håndfull krem til en kropp. Smør deg en halvtime før du skal sole deg og gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen, spesielt etter bading.

 10  Hva bør jeg passe på?

 Vær spesielt nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals og smør hodebunnen inn hvis du er skallet eller har tynt hår.  Smør deg alltid inn med en god fuktighetskrem eller aftersun etter soling.

 

Legg igjen en kommentar