«Sykling uten alder» brer om seg

«Sykling uten alder» har på kort tid spredt seg fra ett sykehjem i København til institusjoner i hele Danmark, fra en sykkel i Oslo til over 30 sykler i Norge.  Mange hundre rickshawsjåfører gir hver dag mange eldre personer mulighet til å kjenne vind i håret og få et smil om munnen.

«Sykling uten alder» er en enkel idé med stor positiv effekt. De fleste kan sykle en elektrisk rickshaw som er et ganske enkelt fremkomstmiddel. I tillegg kommer de enestående sunnhetsmessige, mentale og sosiale effekter for både den eldre og den frivillige.

Startet i Danmark – nå flere steder i Norge

Sykling uten alder-konseptet ble skapt sammen med og finansiert av København kommune. Deretter spredte det seg til bl.a Hjørring, Brøndby, Oslo og Bornholm. Det er med erfaringer herfra utarbeidet konsept med brand, logo, kommunikasjonsplattform og en rekke «best practices» som kan gjentas i andre byer og kommuner parallellt med at konseptet berikes og videreutvikles til glede for hele fellesskapet. Det avholdes workshop med kommunens team for å gi en innføring i formål og konsept, samt hvordan «Sykling uten alder» kan igangsettes i kommunen. I tillegg kartlegges aktører og interessenter. «Sykling uten alder» gjennomgår og iverksetter praktiske ting omkring syklene, som service og forsikring.

Kirkens Bymisjon var tidlig ute i Norge

Flere av Kirkens Bymisjons sykehjem i Oslo har, med hjelp av Lions Club og Gjensidigestiftelsen, kjøpt slike sykler. De har blitt svært populære innslag i hverdagen ved sykehjemmene. Ved Bekkelagshjemmet brukes elsykkelen så godt som hver eneste dag, og ved Sofienberghjemmet har de likeså godt kjøpt to.

Kirken Bymisjon har også en lignende sykkel ved Solliheimen på Kråkerøy i Fredrikstad.

Kirsten og Unni mens de triller inn i Seilduksgata. De har bodd hele livet på Grünerløkka.
Sykkel med beboere fra Sofienberghjemmet på tur på Grünerløkka

«kom-i-gang-pakke» gjør det enkelt å starte

En «kom-i-gang-pakke» inneholder all erfaring «Sykling uten alder» har opparbeidet fra starten. Det handler om å få rekruttert frivillige, å skape grobunn for å kunne begeistre og beholde de frivillige over tid, å skape forankring og eierskap på institusjonene og blandt beboerne, de pårørende, personalet og nærmiljøet, og å skape engasjement i kommunenes ledelse.

Med kom-i-gang-pakken blir kommunen en del av Sykling uten alder-nettverket, hvor et av våre hovedprinsipp er raushet, -at vi deler av våre erfaringer og hjelper hverandre.

Les mer om «Sykling uten alder» på syklingutenalder.com, cyklingudenalder.dk, Kirkens Bymisjon

Se også mer på Facebook siden til Sykling uten alder

 

Legg igjen en kommentar