Vår alles dag

17. mai 1814 ble Norge, etter lang tid under dansk styre, endelig et fritt og selvstendig land. Jubelen var stor, og folk kunne omsider kjenne følelsen av nasjonalisme igjen. Selv om selvstendigheten ikke varte så lenge som først planlagt, mistet nok nordmenn aldri nasjonalfølelsen. De holdt fast i fedrelandet sitt, og motet forduftet ei. Nå har 201 år gått, og fortsatt feirer barn av Norge sin nasjonaldag. Det med stor jubel og stolthet.

Den dag i dag består nasjonalfeiringen av tog, musikk og festligheter. Det er en dag hvor familien som oftest kommer i første rekke, og man morer seg i selskap av hverandre. Vakre bunader og festantrekk er å se på alle kanter, og stemningen er på topp. I gatene vil man forhåpentligvis oppleve de unge hånd i hånd med de eldre. Den innholdsrike nasjonalsangen spilles om og om igjen på de vakreste instrumenter. Alle, små som store, stemmer i med vakker klang. Flaggene er heiset, og representerer Norge og vår uavhengighet. For mange hører en smak av kroneis til i feiringen. Norges nasjonaldag er for mange en dag full av håp, lykke og store forventninger.

Likevel hører det også med stress, slitsomheter og høyt volum til en slik festfylt dag. Kan hende mange trenger å lade opp før alt braker løs og feiringen er i gang. Det å kose seg i hagen med nystekte vafler om morgenen kan være en fin tradisjon for mange. Gamle omgangsvenner eller spenningsfylte barnebarn kan være fine gjester i denne sammenhengen. Kanskje du heller ønsker å høre det lokale korpset sette i gang med vakre sanger. Fellesarealer, som for eksempel Kirkeparken i Fredrikstad, kan da være et fint sted å starte nasjonaldagen.

På en spesiell dag som denne har de aller fleste familier forskjellige tradisjoner og aktiviteter de liker å utøve. Der noen foretrekker å ha en stille feiring hjemme, er det andre som heller vil være i den folkeoverstrømte byen og feire dagen der. Uansett hva du ønsker å foreta deg er det viktigste at du er sammen med mennesker du er glad i, og som gjengjelder følelsen.

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/17._mai_(grunnlovsdag)

 

Legg igjen en kommentar