Banker vil fjerne alt av kontanter i Norge

Både DNB og Sparebank 1 mener at kontanter som betalingsmiddel snart kan fases ut i Norge. Det vil ikke bli så enkelt for den eldre generasjonen, mener redaktøren for ViOver60.

I et intervju med VG, forteller DNBs konserndirektør Trond Bentestuen at farene og ulempene ved kontanter gjør at det er på tide å fase dem ut på permanent basis som betalingsmiddel i Norge. Han viser til at det kun er seks prosent av oss som benytter kontanter daglig.

Forbrukerøkonom Magne Gundesen i SpareBank 1 deler Bentestuens syn. Han mener det i utgangspunktet vil være mulig å gjøre Norge fritt for sedler og mynter i løpet av kort tid.

– Det er allerede kommet mange apper og elektroniske løsninger, samtidig som vi bruker stadig mindre kontanter i det daglige mens kortbruken øker fra år til år. Det skyldes ikke bare at vi blir flere, men fordi vi bruker kort oftere og på stadig mindre beløp. Før betalte man store kjøp som for eksempel flyreiser og hotell med kort, men i dag bruker vi det når vi kjøper en pakke tyggegummi på Narvesen, sier han til ABC Nyheter.

Flere mener at de unge kan lære eldre bruk av kort i stedet for kontanter. Foto: Colourbox
Flere mener at de unge kan lære eldre bruk av kort i stedet for kontanter.
Foto: Colourbox

Diskriminering av eldre?

Anne Marit Hjelme er sjefredaktør og daglig leder for magasinet ViOver60. Hun tror DNB-sjefenes ønske om et kontantfritt Norge er en varslet katastrofe for mange i den eldre målgruppen.

– Særlig blant de fra 75 år og oppover er det mange som bærer på kontanter. Mange har ikke kort og de føler seg gjerne utrygge på å bruke det. I tillegg er de ofte helt ukjent med det å betale via mobiltelefon eller Internett, forteller hun til ABC Nyheter.

– Hvis man går over til kontantløst samfunn er det mange i den eldre generasjon som vil måtte omstille seg. Det er en stor gruppe i den norske befolkningen som vil bli holdt utenfor dersom bruk av fysiske kontanter fjernes som betalingsmiddel og det vil kunne oppleves som diskriminerende for de som ikke er så digitale av seg, mener hun.

Hjelme tror DNB-sjef Bentestuen har et poeng når han sier at en overgang fra fysiske kontanter til elektronisk betaling vil redusere ran mot blant annet eldre.

– Samtidig er det mange eldre som føler seg tryggere når de har kontanter, det er noe håndfast de kan betale med og de har alltid hatt det slik. Når det kommer til elektroniske penger så føler mange at de ikke lenger vet sikkert hva de har og ikke har av penger på konto sier Hjelme til ABC Nyheter.

Ingen planer om å endre loven i Finansdepartementet

– Det er mange, blant annet eldre, som fremdeles ønsker å bruke kontanter, og det må de få lov til. Det er dessuten ikke uproblematisk for personvernet å gjøre alle transaksjoner sporbare, sier statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet.

Kilde: VG og ABC Nyheter

6 thoughts on “Banker vil fjerne alt av kontanter i Norge”

 1. Det er altfor tidlig å legge vekk kontanter. Det er minst
  1 generasjon for tidlig.

  1. Vi i Seniorportalene er enig med deg, men vi tror at dette tvinger seg gjennom og at alle som fortsatt vil bruke kontanter etter hvert må betale større gebyrer for det.

   1. Det er urettferdig. Fordi om man er eldre og ikke kan klare å behandle kort/data- så skal man straffes med ekstra gebyr.
    Eldregenerasjonen vår skal behandles med høflighet, ikke med straff.

  2. Vi vil alltid ha behov for “et reserveagregat” når et sårbart datasystem svikter. Da er kontanter veldig godt å ha. Dette er en av mange gode grunner til å si “Ja til kontanter!”

 2. Kontanter bør ikke fjernes. Kortbruk stinulerer til høyere forbruk og det er nettopp derfor bankene ønsker dette.

 3. Til alle som vil beholde kontanter og unngå total overvåking med mer.

  Det nytter lite å kun klage innpå nettet osv. Vi må nok ut i gatene og rope.

  Spre denne steigan.no nettside link adressen til alle venner og kjente så folket våkner.

  http://steigan.no/2016/02/02/bankenes-krig-mot-kontanter/#comment-27978

  Vi må argumentere og oppfordre absolutt alle kjente samt ukjente som vi ser betale med bank-kort i butikker osv til å betale med kontanter. Og vi må selv bruke mest mulig kontanter hver eneste dag. Jo fler som betaler kontant og kommenterer hvorfor under betaling jo fler kunder vil våkne.

  Selv tar jeg ut omtrent hele inntekten min hver måned i kontanter og betaler dessverre dyrt på Post/Bank Giro. Bankene vet at folket vil spare penger og unngå dyre gebyrer.

  Er dessverre DNB kunde mot min vilje pga Postbanken ble kjøpt opp og jeg tvangs flyttet.

  Finnes det ikke annnen kontant-bank som jeg kan bruke til å ta ut hele min inntekt hver måned? Håper på bank tips takk…

  Kunne noen åpne en litt gammeldags bank med mini kontorer hele Norge der kontanter står i fokus så byttet jeg omgående dit.

Legg igjen en kommentar