Hjemmebrygget øl har blitt en kjær hobby

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen  

Det gjærer og putrer over hele landet etter at det igjen er blitt populært å brygge sitt eget øl. Noen gjør det alene, andre går sammen med venner og bruker mye av sin fritid på å trylle frem forskjellige typer øl som smaker godt. Gleden ved å skape noe sammen er også en sosial gevinst. Og det er mange seniorer blant de nyfrelste hjemme bryggerne.

SeniorPortalen besøkte Østfoldmesterskapet i ølbrygging i et telt på Losen i Larkollen siste uke, hvor et 30 tals mikrobryggerier slåss om det beste ølet samt heder og ære. Flere hundre øl entusiaster dukket opp til smaksprøver og det var stinn brakke og høyt humør før vinneren kunne kåres av en proff jury og en jury fra publikum.

Ca. 300 glade ølhunder stakk innom mesterskapet for å smake på hva bryggerne i Østfold kan produsere av godt øl. De ble ikke skuffet
Ca. 300 glade ølhunder stakk innom mesterskapet for å smake på hva bryggerne i Østfold kan produsere av godt øl. De ble ikke skuffet

27 ølbryggere stilte til dyst

Hele 27 lag fra hele Østfold var spent på hvordan gjestene ville reagere på ølet de selv har brygget og er stolte av.  Det var store og små team i alle aldre som deltok, og noen var helt ferske i ølbrygger kunsten, mens andre hadde holdt på i årevis. I det store teltet i Larkollen summet det av forventning hos de mange hundre ølhunder som ville sikre seg en god opplevelse. Da mange stilte med flere ølsorter, var det til sammen 44 typer øl å velge i mellom. Bryggerne var fordelt på Larkollen, Vestby, Rolvsøy, Sperrebotn, Rygge, Yven, Greåker, Askim, Sarpsborg, Gressvik, Oppegård, Grålum, Moss, Gamle Fredrikstad, Slitu, Skjærhallen, Rakkestad og Fredrikstad.

Man la stor vekt på arrangementet med flotte plakater som trakk mange til mesterskapet
Man la stor vekt på arrangementet med flotte plakater som trakk mange til mesterskapet

Eksotiske navn

Vi må nevne noen av de utrolige navn bryggerne har gitt sine øltyper: eks. Rallar Bayer, Black Sheep, Enslig humle, Saison, Eikehelvete, Den sorte dame, Twisted Rye IPA, Tsarina Frida, Lonely Hearts Club Brown, Svartkrutt, Tæmmerfløter’n, Hopsan Barley og Måltrost.

Lag 24, 54’N11’E Bryggeri fra Rakkestad har holdt på i 20 år i Korumdalen og lot oss smake på en Sunset Blonde og en Extra Spesial Bitter.  Dan Guerrera fra Wisconsin har gjort nordmann av seg og ble overlykkelig da han og teamet sikret seg annen plassen hos proffene etter  Anders Refsahl i Refsahl Kompaktbryggeri, Vestby, som sikret seg den gjeveste prisen for «Norsk Amerikaner blond ale» og 10000 kroner for sitt gode øl.

Anders Refsahl i Refsahl Kompaktbryggeri
Anders Refsahl i Refsahl Kompaktbryggeri fra Vestby seiret og sikret seg 10.000 kroner samt samarbeid med Egon for sitt gode Norsk amerikaner, blond ale.

Den kjente og kjære TV og radioreporter Torkjell Berulfsen  holdt et festlig  foredrag om ølets historie gjennom 7000 år, og all den glede og elendighet de gyldne dråper har ført med seg og betydd for fattig og rik. Han oppfordret også de mange bryggere til å fortsette sin hobby, og var overrasket over at kvaliteten var så god som  nettopp på «hjemmeplan».

Arrangørene i Østfoldmesterskapet i ølbrygging fikk besøk av TV kjendisen Torkjell Berulfsen som muntert fortalte om en 7000 år gammel tradisjon
Arrangørene i Østfoldmesterskapet i ølbrygging fikk besøk av TV kjendisen Torkjell Berulfsen som muntert fortalte om en 7000 år gammel tradisjon

Arrangørene var svært fornøyd med  Østfolds første mesterskap i hjemmebrygging av øl, et samarbeid mellom Losen i Larkollen som la hus til, Gullkorn AS og Østfold Bryggerlaug.  Også deltakerne håper at mesterskapet kan bli en tradisjon etter suksessen i Larkollen.

Små, men fornøyd

Vi besøkte også en av de lokale ølbryggere som holder til i de gamle produksjonslokalene til Fredrikstad Bryggeri i Bydalen i Fredrikstad. Bak de flotte pumper fra gamle dager forteller Thomas Hørmann Artnsen, 55 år, at en gjeng på 10  mann har slått seg sammen og hygger seg med godt øl produsert på utstyr fra det orginale Fredrikstad Bryggeri. Disse gutta brygger flere ganger i året og synes de har fått en spennende og kjærkommen hobby som alle hygger seg med.

Flere ølbryggere holder til i de gamle lokalene etter Fredrikstad Bryggeri. Den gamle ølhanen i forgrunnen
Flere ølbryggere holder til i de gamle lokalene etter Fredrikstad Bryggeri. Den gamle ølhanen fra bryggeriet i forgrunnen

Få kvinner

Så langt er det få eller ingen kvinner med i bryggingen, men disse blir invitert til prøvesmaking hver gang et nytt brygg er klar til nytelse. Thomas innrømmer at  det ligger et godt stykke arbeid bak selve prosessen, og at hygiene er viktigere enn alt annet, liksom kvaliteten på vannet.  I dag har man erfaring nok til å komme ut med et godt øl hver gang, gjerne 4 sorter som bayer, pale ale, pilsner og en draft. Så når hanen presses ned helles skumfriskt øl i glassene og smaker fortreffelig. Vi har selv smakt det og kan garantere et det er godt. Men før resultatet er en realitet, skal det sørges for innkjøp av riktig humle, malt, gjær og ekstrakt, samt sterilisering og tilsetningsstoffer samt meget grundig rengjøring, sier den glade brygger.

Nyttige kilder for ølbryggere

Guldkorn er en interesseorganisasjon fra primærbonden til næringsmiddelindustri, opplevelsesnæringer og utdanning.

Sammen vil man løfte mat og drikke i Østfold. Ta kontakt på
995 919 16 eller mail ostfold@guldkorn.no

HansaBorg, tlf. 909 67 499, mail: hanne.eg@online.no

Norbrygg og Norsk Hjemmebryggerforening gir gode råd på veien for ferske hjemmebryggere. Se mer på

www. norbrygg.no
Facebook: https://www.facebook.com/groups/Norbrygg

 

 

 

Legg igjen en kommentar