Helse og velvære på Hotel Termas Marinas El Palasiet i Benicasim
av Brit Ring Opjordsmoen, Seniorsaken
Seniorsakens utsendte medarbeider deltok i oktober 2014 på en reise til Valencia-regionen, hvor vi besøkte flere SPA-steder. Spanjolene har satset intensivt på SPA-tilbud i regionen.
Turistene som kommer hit er gjerne hollendere, tyskere, franskmenn og engelskmenn. Hensikten med vår reise er at spanske turistmyndigheter ønsker å promotere regionen overfor det skandinaviske publikum som er så å si ikke-eksisterende i store deler av regionen, om man ser bort fra Costa Blanca området.
Vi overnatter på Hotel Termas Marinas El Palasiet i Benicasim. Bilturen fra flyplassen i Alicante har tatt 2,5 time og det er aften når to sultne gjester ankommer hotellet. Etter en gjestfri velkomst tar vi heisen opp til et stort, vakkert værelse. Der møtes vi av en personlig hilsen med informasjon om hotellet. Sengen er så bred at fire personer ville ha rommelig plass. Det oser eksklusivitet av rommet.
Med et glass (ikke plast) champagne i hånden, trekker jeg gardinene til side, åpner terrassedøren, og wov… for en utsikt! Jeg går ut på terrassen og setter meg i en av de komfortable stolene, lukker øynene og tar inn varmen, luktene og lyden av bølger fra et Middelhav som slår mot klippene. Hotellet ligger tilbaketrukket fra stranden og lysene på strandpromenaden står som perler på en snor. En båt ligger på reden og venter på at det skal bli ny dag.
«Med et glass (ikke plast) champagne i hånden, trekker jeg gardinene til side, åpner terrassedøren, og wov… for en utsikt!»
Roen senker seg over meg. Her er det godt å være. Mens nattemørket omsluker meg, nipper jeg til champagneglasset og tenker at livet er godt.
Det banker på døren. Klokken er 20.30. Min svenske kollega er sulten. Sammen går vi ned til middag. Spisesalen er stor og luftig, med god atmosfære. Vi er blant de første middagsgjestene og spår at det ikke er mange gjester på hotellet nå som det er utenfor sesongen. Det viser seg ikke å stemme. Etter hvert strømmer folk på, også to grupper på 8-10 mennesker.
Samtalen foregår på flere tungemål. En av gruppene snakker engelsk, ved flere bord høres tysk, ved et annet bord hollandsk og ved et bord bak oss snakker en dame et språk som vi først ikke klarer å identifisere. Det viser seg å være russisk. Ja, sier vår reiseguide fra regionale turistmyndigheter, Salvador Andres Stüble, neste dag. Russere har oppdaget denne vakre regionen og de mange tilbudene til lands og til havs.
I aften er vi alene om å snakke skandinavisk.
Serveringsdamen er av det ivrige slaget, innstilt på at vi skal få en god opplevelse. Menyen er på spansk, kun oversatt til engelsk, noe som er en velsignet avveksling fra turistmenyer på herdet plast med fete fingeravtrykk, oversatt til alle tenkelige og utenkelige språk. La gå da at vi ikke kan alle de engelske navnene på lokale fiskeretter, men denne kjente vi; halibut. Etter en forrett i en liten salatskål, serverte kjøkkensjefen den lekreste flyndrefilet med en potetpuréklatt, surret løk og artisjokk i en himmelsk saus. Et glass av husets hvitvin var følgesvenn.
«I aften er vi alene om å snakke skandinavisk»
Mette og fornøyde trekker vi oss tilbake til våre værelser. En lang og begivenhetsrik dag er over. Jeg sitter ytterligere en times tid i ensomhet på terrassen og snuser inn inntrykk mens jeg tar frem gode minner fra tidligere Spania opphold ved det blå Middelhav.
Lysene langs strandpromenaden glitrer. Det er ellers nokså mørkt i byen. Noen hoteller er opplyst. Spanjolene har gått til ro. Båten som ligger på reden er lyssatt rundt det hele. Jeg kryper opp i den digre sengen og sovner med undring på hvor båten kom fra, hvor den skal og hva den frakter.
Thalassoterapi
Hotel Termas Marinas El Palasiet gjør krav på å være den første som introduserte Thalassoterapi i Spania og det første etablerte Thalossoterapi senteret, allerede i 1970.
Reklamen forteller at godt voksne gjester foretrekker denne terapiformen som en motvekt mot alt det moderne liv påfører oss i form av stress, fatique og spenninger.
Utrykket thalassoterapi kommer fra de greske ordene for havet (thalassa) og behandling (therapia). Dette er behandlinger basert på terapeutisk bruk av sjøvann oppvarmet til 34-36 grader, samt sjøvannsprodukter som sjøgress og algepakninger. Oppvarming av sjøvannet gjør det lettere for sporelementene og mineralene i sjøvannet å penetrere huden. Kombinert med spesielle massasjer vil dette hjelpe til med å avspenne muskulaturen, fjerne giftstoffer og drenere lymfekjertlene.
Alle behandlinger foregår under medisinsk overvåking med utstyr og ressurser for det formål. Leger foreskriver behandling etter en konsultasjon før behandlingen starter.
På kontinentet har kurbadene vært reelle terapitilbud for publikum siden før 1700-tallet, og bad med kunstig eller naturlig tilsetning av mineraler (jod, svovel, gytje, radioaktive stoffer etc.) eller drikkekurer, er blitt holdt ved like som reelle terapiformer, til dels dekket av trygdeordninger, frem til i dag.
I Norden har slike vannkurer vært lite brukt. I den senere tid har SPA-behandlinger (sanitas per aqua – sunnhet gjennom vann), fått et visst motepreget oppsving.
Etter frokost blir vi møtt av en vital direktør som insisterer på å bli kalt Pablo. Han er tredje-generasjons eier og driver nå hotellet sammen med sønnen. Pablo er en eldre, vakker mann, smidig og elegant og med glimt i øyet. Hans bestefar var lege og startet det hele på 20 tallet.
Hotellet har blitt fullstendig rehabilitert fire ganger de siste 30 år. Hele staben på hotellet har medvirket til moderniseringen av dette firestjerners hotellet med fasiliteter, som møter de forventninger den moderne gjest har til en SPA-ferie.
Vi får en omvisning i hotellets mange suiter og rom og i SPA-avdelingen. Et stort azurblått svømmebasseng dekker mye av terrassen. Her er tyrkiske bad og finsk sauna, «kom-i-form-program», «miste-vekt-program», behandling mot alle former for revmatisme og mye, mye mer. Sunn kost vektlegges og det holdes også matkurs for gjestene.
Man har tilpasset seg kontinentale joggevaner og anlagt en seks kilometer lang turløype til nærmeste landsby. Chi gong og yoga praktiseres flere ganger om dagen på en dertil egnet plen.
Etter en friskpresset juice og lykkeønskninger fra direktøren og salgssjefen, takker vi for oss. Jeg går ut til bilen og tenker; Hit vil jeg ganske snart tilbake.
(Alle bilder: Hotel Termas Marinas El Palasiet)
Ser ut som et deilig sted når mørket senker seg over gamlelandet! Men kjøkkenets engelskkunnskaper trenger oppgradering hvis de serverer flyndre og kaller det halibut (=kveite).