Trening kan gi deg et bedre liv

Trening er ikke bare forbeholdt den yngre delen av befolkningen. Tvert imot viser forskning at eldre som trener kan oppnå en rekke helsegevinster.

For ikke altfor lenge siden var man overbevist om at eldre burde unngå store fysiske anstrengelser. Særlig fordi man var redd for at skaderisikoen skulle være for stor. Det er ingen grunn til å tvile på at det er det motsatte som gjelder.

Store helsefordeler

Fra før er det klart at trening gir gode effekter på vår daglige helsesituasjon. Om man er fysisk aktiv reduserer man risikoen for fedme og blodtrykksrelaterte plager, samt sjansen for å pådra seg lungesykdommer, slag og Alzheimers. Samtidig har også jevnlig aktivitet god effekt på den mentale helsen.  Det er viktig å presisere at man ikke trenger å trene som en toppidrettsutøver. Det som er viktig er å holde seg i aktivitet. Dette kan gjøres såpass enkelt som å gå til butikken, klippe gresset, gå i traper og ellers helt dagligdagse ting.
shutterstock_175401542
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com)

Det viser seg i tillegg at styrketrening har meget positive effekter også på den eldre garde. Særlig når det kommer til å forebygge tap av muskelmasse har ikke eldre noen mindre effekt av denne typen trening enn yngre mennesker. Styrketrening kombinert med kondisjonstrening hjelper til med å bedre både balanse og kroppskontroll, og sørger for at man får en lettere hverdag.

Alternative treningsmetoder

Om man sliter med å komme seg ut av huset er ikke det heller lenger en nødvendighet for å holde seg fysisk aktiv. Det finnes mange måter å trene styrke på ved å utnytte mulighetene man allerede har i sitt eget hjem.
shutterstock_32268298 (Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com)

Som en treningsmetode av nyere dato kan NRK Nordland melde at forskere ved Norut (Northern Research Institute) i Tromsø holder på med et forskningsprosjekt omhandlende eldre og treningsspill. Forskerne har samlet en gruppe eldre i Tromsøysund menighet for utprøving av spill for Kinect som sørger for at eldre kan holde seg fysisk aktive foran TV-skjermen. Saken kan du lese ved å klikke på linken under.

Trim for eldre er ikke som det engang var

Spør legen din

Har du sykdom eller plager som gjør det uforenelig for deg med visse typer fysisk akivitet, eller det er noe spesielt du lurer på før du starter treningen, bør du snakke med legen din for å få satt opp et treningsprogram som passer deg og din situasjon. Selv om du først nå begynner å trene i moden alder gir et økt aktivitetsnivå fortsatt økt forventet levetid, enten du trener på helsestudio, sammen med ektefelle/partner eller alene. Det viktigste er å finne aktiviteter som passer deg og som du synes er gøy å holde på med.

(Kilder: NHI.no, NRK Nordnytt, Norut.no)

 

Legg igjen en kommentar