Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen
Våren er over oss. Selv om mange har hatt en kald mai er faren for nattefrost mindre og mindre over hele landet. Med andre ord kan man satse på sunt og takknemlig arbeid i haven i ukene som kommer. Ofte skal det ikke så mye til før haven blir som man ønsker.
Og nettopp i disse dager er plante og blomstersentrene til tider godt besøkt av haveentusiaster, spesielt pensjonister, som elsker å hygge seg i haven i noen varme sommermåneder. Blomster er populære både på plenen og i blomsterkassene, og utvalget er nærmest uendelig når det gjelder vakre og farverike planter.
Mange gode råd
Seniorportalen har kikket litt over skulderen på de mange som tilbyr blomster og annen stas folk flest vil ha i haven. En godt råd kan f.eks. være å plante egne blomster i et blomsterbed, som du så ganske enkelt flytter inn i stua.
Velg et solfylt område i haven hvor du vet at blomstene vil trives. Her kan du plante alt fra tidlig blomstrene vår løk til sommerblomster, flerårige stauder og roser. Har du valgt de riktige blomster vil du selv om du plukker fra bedet, se at noen blomster produserer flere jo mere du plukker. Vil du fylle ut buketten du plukker, vil brudeslør være et godt valg. Husk på at du alltid skjærer blomstene av tidlig på dagen, da er blomstene saftige og beholder spensten lenger når de kommer i vann og vase.
Greie blomster til buketter og dekor
Det finnes som sagt et enormt utvalg av løk, frø og blomster til haven. Vi velger å nevne et 50 talls sorter som egner seg godt. Alt fra vilt voksende til løk vekster, planter som kan avskjæres og fyll. Gode vilt voksende kan f.eks. være primula, anemoner, liljekonvaller og primula. Gode løk vekster er perle hyasinter , tulipaner og andre liljer. Utvalget av planter som kan avskjæres er stort.
Vi nevner stemorsblomster, eng blomst, margeritter, riddersporer, lupiner, kornblomster, erteblomster, solsikker, asters og krysantemum.
Av andre planter har du roser, lavendel, jasmin, stjernetopp og rododendron. Til fyll i buketter er brudeslør, jomfru i det grønne og blad fra bonderoser en god løsning.
Riktig avskjæring viktig
Blomster skal som alle vet behandles med kjærlighet, omhu og ømhet. Da får man svar ved alltid å ha vakre blomster rundt seg. Myten om de såkalte grønne fingre er sterkt overdrevet, det er rett og slett snakk om å behandle blomster og vekster godt og riktig. F. eks. den dagen du skal avskjære dem. Bruk ALDRI en sløv kjøkkensaks, men anskaff en liten knivskarp havekniv, så du lett kan skjære et skrått, avlangt snitt i stengelen. Det skrå snittet gir et større «munn» så planten, blomsten kan drikke mere og få en lang levetid.
Et annet godt råd et å skifte vann ofte i stedet for å bruke pulver som skal gi ekstra holdbarhet. Et annet godt råd er å holde dem vekk fra direkte sol, uansett om det er buketter, vaser eller dekorasjoner.
Riktig beskjæring av havens busker er helt avgjørende for en pen have. Vil man ha busken i en bestemt størrelse, eller en spesiell form? Skal den forynges og gi en god blomstring?
En gyllen regel er at man beskjærer så snart vårens voldsomste vekst har gitt seg. Vil man gjerne beholde buskens størrelse skal man beskjære så nær bakken som mulig. Vil man formklippe sine prydbusker skal man flere ganger i året fjerne nye skudd som kommer.
Vil man i tillegg holde disse vakre, er det helt nødvendig å tynne ut i buskens grener. Det vil si at man fjerner syke, døde, hengende og eldre grener, slik at busken alltid har friske grener som er sterke og blomstrer lett. Men fjern aldri mer enn 1/3 del av busken, da kan den takke for seg.
Gode tilbud
Seniorportalen har sett litt på plante og blomstertilbudene i Østlandsområdet nå i april/mai måned. Basis for mange som skal jobbe i hagen er 50 l. fullgjødsel B, bark og norsk kvalitets jord.
Gjødsel ca. 300 kroner, jord samme pris og bark ca. 350 kr. Vil man spare, er alternativet 15 l. hønsegjødsel til 110 kr, 4 x 50 l. gartnergjødsel 195 kr. samt 150 l. veksttorv for 100 kroner.
Når det gjelder priser på alt fra blomsterløk til de utallige blomster og planter må man rett og slett gå etter de mange gode tilbud man finner i butikkene og plantesentrene denne våren. At man fort investerer for 2-3000 kroner i ren blomsterglede i haven er ganske normalt.
Er man i tillegg bitt av havebasillen, går nok langt større beløp over disken.
Og vakkert blir det og hyggelig er det å ha en vakker have rett utenfor stuedøra, eller for den saks skyld f.eks. i kolonihaven eller på hytta.
God gartnerjord er alfa og omega
Seniorportalen har besøkt Heidi Hermansson i Torsnes i Østfold. Hun tilbringer det meste av sommerhalvåret nettopp i haven og i de 3 år gamle drivhuset som har gitt helt nye muligheter for en blomsterelsker.
Hun legger plast over god gartnerjord som om n stund skal tilplates med blandt annet grønnsaker og krydderurter. Hun sier at god rik gartnerjord er helt nødvendig for sukksess med planter og blomster av alle slag. Selv har hun egen kompost som også er til god hjelp for hageentusiaster. I drivhuset skal det bli flotte tomater fra utvalgte frø, matina og jarl, som er mer gulaktige. I hagen og på terrassen kan både klatreplanter og litt høye blomster rynte opp, selv er hun svak for den hvitrosa Cosmos. Andre blomster som er populære er stemorsblomster av mange slag, petunia, margeritter, isbegonia og mange nelliktyper. Heidi har vært havefreak i over 30 år ogi dag bruker hun mye energi også på sunde urter til matlavning, noe som gjør maten sundere og bedre.
I drivhuset må det ikke være mindre enn 10 grader og daglig vanninng er et must. I sommer venter hun store slageagurker, chili, basilikum og tomater. Heidi har vunnet en konkurranse i Fredrikstad Blad, “Grønnsaker i haven” for noen år siden, en inspirasjon til at han stadig bruker det meste av sin fritid til alt som kan spire og gro. Et godt råd mot sultne rådyr er små filler med urin fra mannfolk på, da holder dyra seg unna. Hun anbefaler at en lik blanding av brennesle, bjerk og lø vetannblader gir en fantastisk god te som også renser ut kroppen. For å beskytte plantene ved å spraye dem, er blandingen 7 dl. vann, 2 dl. raspolje og 1 dl. grønnsåpe utmerket, og man unngår kålsommerfugl, liljebiller, spinnmidd og andre plantedetere. Små hvitløksbåter som stikkes ned rundt planten er også en løsning. Heidi gleder seg nå til sommer og frisk rucola, timian, rosmarin og persille. Og til et sant eventyr av blomster i den vakre lille hagen i Torsnes.