Et forskningsprosjekt skal få folk i 65–70 årsalderen til å bli mer aktive i hverdagen. Ved hjelp av en app til smarttelefon og smartklokke skal unge eldre på 65 til 70 år bli fristet til mer aktivitet i hverdagen. Appen skal ha personlige innstillinger og gi ulike råd alt ettersom folk har behov for å bedre balanse eller muskelstyrke. Slik håper forskerne å holde folk friske lenger.
NTNU-forskere leder et europeisk forskningsprosjekt for å få folk rundt pensjonsalder til å bli mer aktive i hverdagen. Målet med forskningen er å bruke smarttelefon og smartklokke til tidlig å oppdage risiko for funksjonsnedsettelse og gi personlige råd til aktivitet i hverdagen.
Få folk i aktivitet
Det blir flere eldre og det er behov for at de eldre holder seg funksjonsfriske lenger. Det vil spare penger for samfunnet og gi folk et bedre liv. Forskerne henvender seg til de unge eldre som er i ferd med å bli pensjonister fordi det da fremdeles er mulig å bli mer funksjonsfrisk gjennom aktivitet. Dessuten innebærer overgangen til pensjonisttilværelsen også en endring i daglige rutiner. Forskerne tror det gjør det mulig å endre flere rutiner og bli mer aktive i hverdagen.
To tredeler er lite aktive
– Vi er interessert i den store gruppen i midten som er lite aktive, ikke sykehuspasienter og de superaktive i denne omgang. Det sier professor Beatrix Vereijken.
Hun og professorkollega Jorunn Helbostad på institutt for nevrovitenskap ved NTNU skal lede det europeiske forskningsprosjektet med åtte samarbeidspartnere i England, Nederland, Tyskland, Italia og Sveits.
– Vi vet at to tredeler av befolkningen ikke får til å trene eller gå tur de anbefalte tre-fire gangene i uka og det blir mindre aktivitet med alderen, sier Vereijken. Hun tror ikke det er nok å informere om at det er bra å bevege seg.
Hverdagslig aktivitet
– Folk er klar over at de bør bevege seg minst en halvtime om dagen, men de gjør det ikke likevel, sier Beatrix Vereijken. Forskerne håper å kunne måle både mengde og kvalitet på bevegelsen. Slik kan de avsløre funksjonsnedsettelse, og gjøre noe med det.
– Mye av teknologien blir brukt til å gjøre livet enklere slik at vi slipper å reise oss for å slå på TV eller lysene. Nå skal vi bruke teknologi til å få folk til å røre seg mer i hverdagen, sier Vereijken.
Stå på en fot
Appen som skal utvikles spesielt for dette forskningsprosjektet, kan gi deg råd om å stå på en fot når du pusser tenner eller setter koppene i skap høyt oppe eller langt nede på kjøkkenet slik at du må stå på tå eller bøye knærne for å få tak i en kopp. I den personlige profilen skal det være rom for kjønn, alder, interesse, type bevegelse og mengde. Forskerne håper på å gjøre det artig å være i bevegelse. Appen kan gi deg råd til å gjøre de bevegelsene som er best for deg, enten det er å gå tur i marka, gjøre knebøy eller går tur på asfalt i byen.
– Dersom appen vet at du er interessert i teater, og at du bor i gangavstand til teatret, kan du få et forslag om å ta kontakt med en venn og spasere dit. Hun tror også det vil virke positivt om appen skryter av at du har vært flink i dag.
Kilde: Adresseavisen