Stadig flere nordmenn gjør unna julegavehandelen på nett. En fersk undersøkelse viser at seks av ti vil handle gaver på nett denne julen. Det er rekordtall, men det gjelder ikke alle grupper. Mange eldre vegrer seg for å handle på nett. I denne artikkelen gir vi deg råd til trygg netthandel.
Handler på nett for nærmere 5,5 milliarder
Årets julegavehandel på nett kommer til øke med nesten 20 prosent fra i fjor, ifølge tall fra Posten Norge og Klarna som E24 har hentet inn. Undersøkelsen, som har tatt for seg over 1.000 deltagere i alderen 18 til 64 år, viser at seks av ti nordmenn kommer til å handle like mange eller flere julegaver på nettet i år enn i fjor.
Totalt vil 1,7 millioner mennesker i Norge kjøpe julegavene sine på nettet. I snitt vil vi bruke 3.261 kroner på julegavene vi kjøper på nettet, som vil bety en nett-julehandel for nærmere 5,5 milliarder kroner.
– Tidsklemmen vi lever i i dag er en påvirkende faktor, samtidig som at e-handel har blitt mye enklere. Opplevelsen av at dette er trygt og raskt gjør at julehandelen på nett øker, sier Norgessjef i betalingsleverandøren Klarna, Fredrik Green til E24.
Eldre vegrer seg for netthandel
Christin Engelstad i Seniorsaken tror mange eldre er skeptiske til å bruke penger på nett fordi de er redd for å gjøre feil og dermed miste penger. Hun tror i tillegg at flere er skeptiske til å lagre personlig informasjon om seg selv på nettet.
Julestria kunne vært mye enklere og mindre masete for mange eldre om de hadde kunnet handle julegaver på nett. Men gapet mellom de som behersker nettjenester, og de som ikke gjør det, er enormt sier hun i en kommentar på E24.
– Det er erfaring som avgjør om hvem som bruker nettet etter avsluttet arbeidsliv. Det største forskjellene er mellom grupper som har brukt internett eller pc i jobb, og de som ikke har det. Er man over 70 med pc-erfaring, kan f.eks. en håndverker rundt 60 ha større utfordringer i dagens digitale samfunn, sier kommunikasjonssjef i Seniorsaken, Christin Engelstad, til Dine penger og E24!
Hun forteller også at menn foreløpig har mer netterfaring enn kvinner, siden mange kvinner i denne generasjonen har vært hjemmeværende. Og mange av de eldste har ikke hatt noe erfaring i det hele tatt. De sliter i samfunnet i dag.-
Det er mange eldre som er avhengige av pårørende for å få hjelp til ting som nettbank, netthandel, bestille flybillett osv. Vi må skape et samfunn med omsorgsfull omlegging. Det betyr at vi må ta hensyn til de eldste slik at de føler seg trygge og i stor grad mestrer sin egen hverdag, sier hun. Mange er redd for forandring. Og mange engster seg for å gjøre noe feil ved bruk av for eksempel nettbank, og at pengene forsvinner. Man må få vite hvor man skal trykke, og få beskjed når man har betalt.
Seniorsaken oppmuntrer eldre som kan, til å være litt modige og kaste seg utpå.
– Vi oppfordrer alle å gå på kurs for å lære det de trenger. Man må ikke tro at man skal kunne alt. Hvis man trenger nettbank og kanskje en mailadresse, kan man bare lære seg det. Ikke tenk på alt du ikke kan – tenk på det du har bruk for, sier Christin Engelstad.
Les også: Internettbruken blant eldre skal økes
10 råd til deg som vil handle på nett
Fra Dine Penger har vi hentet disse 10 rådene for en trygg handel på nettet:
- Undersøk at nettsiden du handler på er trygg. Det kan du gjøre ved å sjekke at det er en hengelås i søkefeltet, og at nettadressen starter med «https».
- Aldri gi ut kontonummeret ditt. Når du handler på nett trenger du å oppgi kortnummer, navn på kortinnehaver, samt utløpsdato og CCV-kode. Pass på at du ikke fyller ut flere kontodetaljer.
- Bruk alltid kort eller faktura når du skal betale. Da er du beskyttet av Finansavtaleloven.
- Husk at kjøpsloven kun gjelder i Norge og i norske nettbutikker.
- Gjør det første kjøpet sammen med noen som har handlet på nettet før. Da kan du få hjelp og tips til når du skal gjøre det neste gang.
- Dobbeltsjekk personlig informasjon. Sjekk at du har skrevet riktig navn, adresse og kortdetaljer før du går til betaling.
- Sjekk returrett og muligheter for å bytte varen.
- Spar på ordrebekreftelse og faktura. Sjekk alltid at disse to stemmer overens, og sjekk om beløpet på faktura er det som har blitt trukket fra din konto.
- Logg alltid ut av nettbanken når du er ferdig med det du skal gjøre. Da er du helt sikker på at ingen andre kan få tilgang til kontoen din.
- Ikke bruk samme passord overalt. Bruk forskjellige passord til ulike kontoer, men pass på å velge noen som du husker.