Sosiale medier – Et hjelpemiddel mot ensomhet

Ensomheten er en vond følelse. Særlig mange i den eldre delen av befolkningen føler seg alene.En britisk undersøkelse som pågikk i åtte år mellom 2004 og 2012 viser at et begrenset sosialt liv faktisk kan føre til en tidligere død. Samme hvor god helse man har fra før. Sosial isolasjon er en stor risikofaktor.

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at nærmere 900 000 nordmenn bor alene. Av disse er ca. 250 000 over 67 års alder. Mange har liten kontaktflate da familie, venner og bekjente har falt fra, eller bor for langt unna.

Da det før har vært vanskelig å få kontakt med mennesker, enten på grunn av avstander eller fordi man ikke kommer seg frem selv, har man nå flere bein å stå på som kan føre til betydelig økt livskvalitet.

En ny verdensordning

Den digitale tidsalders og internetts inntreden i livene våre har ført til en total omveltning i seniorenes dagligliv.

– Sosiale medier har ført til en ny verdensordning, forteller kommunikasjonssjef i Seniorsaken, Christin Engelstad.

Mange av deres medlemmer er aktive i sosiale medier. Da særlig på Facebook og Skype. Hun er skråsikker på at de nyere kommunikasjonsmetodene er den rette veien å gå for å få bukt med en av de store plagene; ensomheten. Det er bare å logge seg på og prate i vei selv om man bor langt unna hverandre.

– Tenk for eksempel om man har barn i Oslo men selv bor i Trondheim. Nettbruk er den beste medisinen mot ensomhet, fortsetter hun.

Men det har vist seg at det ikke alltid er så enkelt å få de eldste logget inn på de forskjellige nye mediene. Selv om det finnes noen brukere også blant de eldste seniorene, synes de gjerne at de nye kommunikasjonsformene er vanskelige å forholde seg til.

– Vi ser at det er flere brukere også blant de eldste, men det avhenger mye av hvor nær omgang man har med de yngre i familien. Det er gjerne de som lærer de eldre å bruke sosiale medier. Vi i Seniorsaken er veldig opptatt av å motivere eldre til å komme seg på nett, forteller Engelstad.

Digital hjelp

Og det er mange måter å komme seg på nett på om man er senior. Blant annet hjelper alle folkebibliotek de som trenger det å komme på nett. I tillegg, spesielt for seniorer, finnes Seniornett. Seniornett jobber for å inkludere seniorene i den digitale hverdagen og har gjort dette helt siden 1997. De har 8000 medlemmer fordelt på 200 dataklubber, samt 850 frivillige i sine rekker. Hovedaktivitene deres er å drive informasjonsvirksomhet, kursvirksomhet, prosjekter i inn- og utland og være seniorenes talerør i utvikling av velferdsteknologi.

Organisasjonen har en ressurspakke med manualer for enkel innføring i sosiale medier. Denne kan lastes ned på Seniornett sine hjemmesider via lenken under.

Ressurspakke sosiale medier, Seniornett

Skeptiske eldre

Flere seniorer bruker telekommunikasjonstjenesten Skype for å holde kontakten med familie og venner. Facebook, som kanskje er den enkleste måten å få kontakt med både nye og gamle venner på, er det mest populære sosiale mediet. Uansett popularitet kan det være litt vanskelig å få de eldre ut på nettet. Flere er nemlig skeptiske.

– Facebook er enkelt å bruke, men redselen for å legge igjen digitale spor etter seg selv holder nye eldre brukere tilbake, sier Engelstad.

Likevel er Engelstad klar på at dette er en frykt man er nødt til å overvinne for å kunne få oppleve en helt ny hverdag. Hun har også er tips på hvor man burde begynne om man ikke er spesielt datakyndig fra før av og kanskje har lyst til å utforske både sosiale medieplattformer generelt og Internett spesielt.

– Vi vil anbefale å starte med nettbrett. Det er intuitivt, siden du bare trenger å føre fingeren over skjermen. Dessuten gjør man ingen «feil» når man bruker det. Det er vanskelig å trykke «galt».

Lite brukervennlig

Nå som mange seniorer har lært seg å bruke både nettbank og e-post er det nå på tide å se litt på nettstedenes brukervennlighet. Også med tanke på eldre som brukergruppe. Der har norske banker en vei å gå.

– Nettbankene skulle hatt seniortilpassede sider. Sånn som det er nå er bankenes nettsider rotete bygd opp medforstyrrende  bildekaruseller og egenreklame. Det er for rotete og uoversiktlig, forteller Engelstad.

Hun tror nettbanken kan være veien inn til både e-handel, bestilling av ferieturer og en mer trygg digital hverdag.

– Veldig mange sier at eldre blir diskriminert og ofret på fremskrittets alter. Om det er riktig så tror jeg ikke at det er bevisst. Vårt mantra er en omsorgsfull omlegging. Det betyr at vi tar vare på de som ikke greier å gå over til nettbruk selv, avslutter Engelstad.

Forklaringer:

Skype: Dataprogram for kommunikasjon mellom mennesker, via datamaskinen. Skype er gratis nedlastbart og kan lastes ned via lenken under.

http://www.skype.com/no/

Facebook: Verdens største sosiale nettsamfunn med ca. 1,3 milliarder brukere. Facebook er også gratis.

http://www.facebook.com

I tillegg finnes tjenester som Twitter, Snapchat, Instagram, Google+ og enda flere til. Noen er basert for alle digitale plattformer, mens medier som Snapchat og Instagram først og fremst er ment for mobile plattformer.

Alle de sosiale medieplattformene krever registrering, men koster ingenting å bruke.

 

Legg igjen en kommentar