Enkelte besteforeldre tilbringer størsteparten av livet i varmere strøk, og blir sure når barn og barnebarn ikke legger alt til rette når de kommer hjem.
– Mormor og morfar vil kun være besteforeldre når det passer dem, sier trebarnspappa Trond.
– Det hadde vært lettere å få hverdagen til å gå rundt hvis vi hadde flere besteforeldrene nærheten, innrømmer trebarnspappa «Trond» til Foreldre.no
Svigerforeldrene hans bor i Alicante halve året. I redsel for å skape splid innad i familien, velger han å være anonym. For det å kritisere de gamle er ikke helt stuerent. Å kreve at de skal holde seg hjemme, er en umulighet.
– Jeg unner jo alle et godt liv på sine eldre dager, men barna får et merkelig, litt overfladisk forhold til dem – og jeg har inntrykk av at det er gjensidig.
Selv har Trond bare moren sin i live. Da barna var helt små, var det henne de brukte som barnevakt. Nå er farmor passert 70 år og blir lett sliten. Situasjonen rundt svigerforeldrene har plaget ham i en årrekke.
Les også: Besteforeldre
Dårlig stemning
Thorbjørn Brook Steen skriver dette om temaet i samme Foreldre.no:
«Når besteforeldregenerasjonen er tilbake i landet etter nok en drømmetur, må alt annet tilpasses i kalenderen.
Mange opplever at besteforeldrene blir travlere etter at de har gått av med pensjon. Noen timers barnevakt må planlegges lang tid i forveien.
Juleavslutningen til barnebarna må plottes tidlig inn i smarttelefonen så det ikke skal kollidere med treff i vinklubben eller teaterbesøk. Mye kultur skal konsumeres og oppleves. Sånt kan det fort bli konflikter av.
Mange av mine venner står midt oppi dette. En kompis har foreldre som tilbringer hele vinterhalvåret i Spania, og derfra pludrer med barnebarna sine på Skype.
Et av våre vennepar har sluttet helt å spørre sine foreldre om å være barnevakt, for å slippe dårlig stemning når det ikke passer inn i kalenderen».
Les også: Gjensidig glede
Må det offentlige overta besteforeldrerollen?
Tidligere barneombud Reidar Hjermann, som er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykiatri, sier til Foreldre.no at det offentlige må rykke inn og overta rollen besteforeldrene hadde før.
– Vi opplever en forskyvning av generasjonene, sier Hjermann, og minner om at barn som vokste opp for 40–50 år siden, gjerne hadde både besteforeldre og oldeforeldre i live.
– Når folk venter til de er over tredve år med å få barn, kan en fort oppleve at en generasjon går ut av sirkulasjon. Hvis besteforeldregenerasjonen er mindre til stede, må samfunnet rykke inn som barnets storfamilie.
Hjermann vil ikke kritisere besteforeldre som emigrerer til varmere strøk, men sier samtidig at besteforeldre som stiller opp, fortjener stor anerkjennelse. Han legger ikke skjul på at han mener at trygge og ressurssterke besteforeldre ikke kan erstattes.
– Jeg mener at de ikke har plikt til å være parat, men i de tilfeller besteforeldrene har anledning og vilje til å stille opp, er det et stort og nesten uvurderlig bidrag til samfunnet.
Nær familie gir helsegevinster
I en fersk doktorgradsstudie skrevet av jordmor og høyskolelærer ved Høgskolen i Bergen, Anne Britt Vika Nilsen, kommer det frem at det er en klar sammenheng mellom familiesituasjon og helse. Nilsen tar spesielt for seg det faktum at dagens førstegangsfødende gjerne er over 30 år.
I doktorgradsavhandlingen ser hun på årsaken til at dagens foreldre venter med å få barn og hvilke konsekvenser dette kan få, blant annet at barnebarna får eldre besteforeldre eller kanskje ikke har besteforeldre i det hele tatt.
En annen observasjon viser at foreldre over 40 år lever mer isolert, har mindre kontakt med venner og familie og kun har den andre partneren å støtte seg til.
– Mindre familiekontakt øker også sjansen for depresjon, skriver Nilsen. Når storfamilien oppløses som institusjon, er det dermed ikke bare barnebarna som er skadelidende sier hun til Foreldre.no.
Les også: Reservebesteforeldre, glede for gammel som ung
Vi er et besteforeldrepar på 68 og 71 år som er så heldige at vi får hente de to minste barnebarna på skolen nesten hver dag ! De koser seg hos oss, gjør lekser og spiser middag hos oss. Så kjører vi noen ganger på håndball og fotballtrening eller henter, samtid som vi også i mellom ser på kamper sammen med foreldrene. Vi har reist en del sydover , men den gleden vi ser i øynene til de små når vi henter på skolen, og de klemmene vi får oppveier det meste av reisefeber ! «Vi er som en liten familie vi mormor» – sa hun på 8 år en dag, , før mamma kom og hentet henne ! Herlig ! En vinn, vinn og vinn situasjon for oss alle ! 🙂