Mai er høysesong for bunad

Tekst og foto: Ulf Terje Johnsen

 Nå er det bare få uker igjen til vår nasjonaldag, 17. mai. Like naturlig som  det er å rope høyt HURRA, er det for mange å ta på bunaden på nettopp  denne dagen. Uansett hvor i landet du bor og også i utlandet, der spesielt kvinner ønsker å ikle seg bunad, for å vise sin stolthet over å være norske.

Seniorportalen har besøkt travle systuer og sett på noen få av de utrolig mange flotte og fargerike bunader vi har i landet. Ikke minst i lille Østfold, som har et stort utvalg av staselige bunader, både til kvinner og menn. Nå sys det på livet løs så alle kan få sine bunader til 17.  og til alle konfirmasjoner som venter nettopp i mai måned.

Bare en av ca. 600 Østfoldbunader som er oppdaget i Østfold fylke.
Bare en av ca. 600 Østfoldbunader som er oppdaget i Østfold fylke.

Ikke bare bare

Ved Husfliden i Moss får vi opplyst at de nordmenn som vil ha kun den ekte vare, også er villig til å betale for det. Det er ingen hemmelighet at en håndsydd bunad av beste kvalitet og merke, fort kan komme til å koste et sted mellom 50 og 70.000 kroner, hvis man velger  ekte sølv, veske og sko samt smykker av beste merke.

Østfolds mannsbunad regnes for en av landets aller staseligste.
Østfolds mannsbunad regnes for en av landets aller staseligste.

Men man kan også få en ny norskprodusert pen bunad av god kvalitet med alt utstyr for mellom 30 – 40000 kroner.

Er man en stor familie med fx 3 – 4 barn, kan det knipe med økonomien hvis alle skal bære bunad 17.mai.

Bunad er in

Hvor mange hundre tusen bunader som vil bli brukt i mai måned vites ikke, men denne vår felles festdrakt, bortsett fra samenes fantastiske drakter, blir mer og mer populær fra år til år.

I disse dager arrangerer nettopp Østfoldmuseene utstillingen Østfolds vakre bunader, der man viser et utsøkt utvalg av arbeider av produksjonen til   Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag.

Bare en av ca. 600 Østfoldbunader som er oppdaget i Østfold fylke
Staselig skulle det være, se på fargenyansene og pynten som var prikken over I-en

I Moss ble den meget smakfulle utstillingen vist i Moss by- og industrimuseum.

Her fortalte Hege Hauge Tofte fra Borgarsyssel Museum om 15 års forskning for til slutt å kunne vise frem en vakker bunadsutstilling  med rekonstruksjoner med lokal koloritt.  Hele 575 festdrakter er imponerende når Østfold er et lite fylke.

Konservator Torill Wyller i Moss by og Industrimuseum sammen med Hege Hauge Tofte ,avdelingsdirektør i Borgarsyssel Museum var veldig fornøyd med den flotte vandreutstillingen av Østfoldbunader som nå er i gang i fylket
Konservator Torill Wyller i Moss by- og Industrimuseum sammen med Hege Hauge Tofte ,avdelingsdirektør i Borgarsyssel Museum var veldig fornøyd med den flotte vandreutstillingen av Østfoldbunader.

Kari Filberg sier at ca. 60 prosent av alle norske kvinner bruker bunad ved festlige anledninger anno 2015.  To nye bunader er kommet til, det er Herregårdsbunaden for kvinner og en ny mannsbunad.

Det var en godt besøkt utstilling i Moss, og Husfliden i Moss ved Hilde Røhr Lindemann synes utstillingen var flott og informativ. Hun sier også til Seniorportalen at man selger bunader som aldri før, og at alle på systua i Moss har travle dager før mai måned med både nasjonaldag og mange konfirmasjoner.

Bunadene preges av vakre farger og mønstre som krever en nennsom hånd
Bunadene preges av vakre farger og mønstre som krever en nennsom hånd

Alternativer

Man kan gå inn på nettet å finne en rekke utbydere med rimelige tilbud til folk som vil være bunadsfine, men som synes festdrakten er for dyr.

I dag er det flere norske bedrifter med produksjon av bunader som har flagget ut og drives fra Estland, Thailand og Kina.

Solhjell AS har 26 ansatte i Tallin og leverer tusenvis av look alike bunader til Norge. Både Solhjell og Ludostore leverer til priser som norske produsenter ikke kan følge, men de overgår dem på kvalitet, som mange nordmenn vil ha. Miinto har også spesielt billige festdrakter til barn, men ikke alle kan kalles for bunader.

På finn.no fant vi også over 2000 bunader til både hun og ham samt barn til meget hyggelige priser. Så her har kunden et meget godt utvalg både på pris og kvalitets siden.  Vi fant barnebunader til 499 kroner opp til 1.299 kroner. Shopello har også rimelige tilbud på barnebunader. Damebunader for Aust- Agder 19.900, Fana 20.500, Follo 18.500, Hardanger 19.800 og Oslo 26.500. Til herrer Fana 21.000, Hardanger 19.500 og Sogn 18.900. Som sagt billig, men neppe av samme kvalitet som norske håndsydde bunader.

Mannfolka skulle også være stripynta til fest, flottere enn  slips, ikke sant?
Mannfolka skulle også være stripynta til fest, flottere enn slips, ikke sant?

Tilbehør koster

Når det gjelder alt av tilbehør fra sølv til sko, vesker og spenner er det også store prisforskjeller. Sko rundt 1.100, trekkjede 980, veske med sølv og mønster 3.000 kroner osv.

En flott veske hørte med til en vakker bunad.
En flott veske hørte med til en vakker bunad.

Kilder for mer informasjon på nett:
norskebunader.no
dennorskehusfliden.no
miinto.no
finn.no
shopello.no
solhjell.no
LUDOstore.no

Legg igjen en kommentar