Ledere holder ut lenger

Slik får du ny jobb når du er senior

Arbeidsmarkedet har gjennom året blitt gradvis tøffere. Dette rammer også i økende grad seniorer. Jobbjakt kan være en utfordring for noen og enhver. De fleste råd til hvordan du skal gå frem er rettet mot unge og nyutdannede. Her har vi samlet en del råd for deg som er senior og på jobbjakt.

Deler av teksten i dette innlegget er hentet fra en artikkel i E24 – Slik får du ny jobb når du er senior.

– Vær ærlig med at du er senior. Trekk frem styrken i lang erfaring og bred kompetanse, så vel som dine personlige egenskaper, råder administrerende direktør i ISS Personalhuset, Carl-Fredrik Bjor.

En god CV er viktig

CV er inngangsbilletten. Selv om du ikke har skrevet en CV på 30 år er den minst like avgjørende for en senior som for noen som skal søke på sin aller første jobb.

– En god CV er alltid viktig, uansett om en er fersk eller erfaren. Det er egentlig lettere for noen oppe i 50-årene enn for en nyutdannet å skrive en god CV, fordi mennesker i denne gruppen har erfaring de kan vise til, sier Guri Larsen, direktør for Adecco Search & Select.

– CVen er inngangsbilletten til intervjuet. Å skrive den kan også være en nyttig øvelse for din egen del, fordi det forbereder deg på intervjuet – og gir deg en påminnelse om hvilken kompetanse du faktisk har, sier Larsen.

Maks to sider – og vekk nysgjerrighet. Det finnes mange sider på Internett hvor man kan se CV-maler, og i flere av disse kan man fylle ut sine egne opplysninger selv.

De færreste slike maler er på mer enn to sider. Larsen sier dette er en grense jobbsøkere som har mye de vil fortelle bør sørge for å holde seg innenfor.

– En gjenganger hos godt voksne jobbsøkere er dessverre at mange ikke kan fatte seg i korthet. Jeg har sett mange CVer på både tre, fire og fem sider, forteller hun.

– Det er fullt mulig å få en CV på maks to sider selv med 30 års arbeidserfaring. Du bør også spare litt krutt til selve intervjuet – ikke prøv å fortelle absolutt alt, men gjør heller rekruttereren interessert i å vite mer om deg, er hennes råd.

Vær ærlig dersom du ikke har vært i jobb på en stund

Ærlighet varer lengst. Har du noen perioder du ikke har vært i jobb mener begge ekspertene at du burde være åpen om bakgrunnen for dette.

– Det er ikke nødvendigvis negativt at man har vært borte fra arbeidslivet et par år, forutsatt at man rett kompetanse, sier Bjor i ISS Personalhuset.

– Men det er viktig å vise at du er oppdatert på det som har skjedd i samfunnet i perioden. Du bør også være forberedt med et godt svar på hvorfor du har vært ute av arbeidslivet, legger han til.

Guri Larsen i Adecco påpeker at det er ingen grunn til å prøve å skjule det dersom du har blitt nedbemannet, siden de fleste rekrutteringsansvarlige uansett vil ønske å få vite hvorfor det er hull i CV-en din.

– Årsaken til hull i CV-en vil komme frem uansett. Dessuten er det mye mer omstilling i arbeidslivet i dag enn for 20 år siden, og de aller fleste vil bli nedbemannet en eller flere ganger i løpet av sin karriere. Det har rekrutterere forståelse for, sier hun.

Larsen mener heller ikke det trenger å være problematisk om du har vært hjemmeværende i et år eller to. Hun påpeker at dette ofte er en fulltidsjobb i seg selv.

– Har du vært hjemmeværende, så skriv det opp. Det krever mye kompetanse innen både logistikk og innkjøp. Jeg har sett kandidater som har formidlet dette poenget godt, og blitt ansatt, forteller hun.

– Og er du godt voksen har du kanskje tatt noen kurs som har bidratt til din spisskompetanse? Da kan du føre disse opp under kurs og utdanning. Det er viktig å få frem hva du har av kompetanse, sier Larsen.

– Sammen med en god CV må man ha et godt søknadsbrev. I dette bør du si noe om karrieren din så langt, men også hva du ser for deg fremover. Det er viktig å fortelle noe om hva man motiveres av, for å bli innkalt til intervju, forteller hun.

Møt til jobbintervju med åpent sinn

Blir du innkalt til intervju kan det godt hende det sitter noen på motsatt side av bordet som har betydelig færre år i yrkeslivet enn deg selv.

– Mange bemanningsselskaper og bedrifter har rekrutterere mellom 25 og 35. Eldre jobbsøkere kan til tider være noe skeptiske når de møter disse. Jeg vil derfor anbefale at man møter med et åpent sinn, sier Bjor.

Larsen er enig, og forteller at noen godt voksne søkere finner det ubehagelig å bli intervjuet av noen som er mye yngre enn seg selv.

– Enkelte blir skeptiske. Det kan hende noen kandidater tror en yngre person ikke klarer å se bredden og dybden i deres erfaring, men det er ikke noe man skal være redd for, sier hun.

– Som regel går det bra – og blir man intervjuet av en profesjonell rekrutterer er de vant til å intervjue kandidater i alle aldre. Generelt bør en være ydmyk og ikke tenke på alder, for det gjør ikke intervjueren, avslutter hun.

Begge poengterer at det, som for alle andre på jobbintervju,  er viktig å være godt forberedt til intervjuet, Det gjelder både om stillingen man har søkt på, og selskapet som arbeidsgiver.

Nyttig jobbside for seniorer

På nettstedet Ny Jobb 50+ , som Senter for seniorpolitikk står bak, finnes det mye nyttig stoff og råd for seniorer på jobbjakt. De har også omtale av seniorer som har blitt grundere og startet egen virksomhet.

Flere nye bemanningsbyråer for seniorer

Flere nye nettportaler og bemanningsbyråer spesialiserer seg nå på å skaffe jobber til arbeidssøkere over 50 år. Generalsekretær Knut Chr. Høvik sa dette til en artikkel i Aftenposten:

– Det er bra for arbeidslivet på lengre sikt, for samfunnet trenger disse ressursene, sier generalsekretær Knut Chr. Høvik i Seniorsaken.

Interesseorganisasjonen mener at holdningene i arbeidslivet er i ferd med å endre seg, sakte men sikkert.

– Når voksne arbeidstagere blir synliggjort gjennom nye bemanningsbyråer og nettportaler, vil seniorene ikke lenger bli avskiltet i samme grad som hittil. Det er bra for samfunnet, sier Høvik

Kompetanse, erfaring og nettverk er fordeler som seniorer bør bruke i jakten på jobb, mener Aftenpostens jobbeksperter i samme artikkel. Seniorer som nærmest unnskylder alderen sin, gjør en kardinalfeil, mener Mette Manus, som har mange års erfaring med ansettelser i arbeidslivet.

– Flytt for all del oppmerksomheten bort fra alderen. Vis heller frem kompetansen og erfaringen din, både menneskelig og faglig, sier Manus.

Magasinet Velferd  har i sin utgave 8/2014 en artikkel om «Jobbhåp for seniorer».

Her forteller 57 år gamle Heidi Bråten om sin jakt på ny jobb. Etter resultatløs jobbjakt åpnet et møte med vikarbyrået Seniorvikarene døra på gløtt til arbeidslivet igjen for henne.

– Jeg registrerte meg hos Seniorvikarene og ble innkalt til intervju. Det har ført til at jeg har fått engasjement som oversetter.
– Jeg har lyst til å jobbe. Jeg har lyst til å bli utfordret. Jeg vil være del av et fellesskap gjennom å arbeide sier hun til Magasinet Velferd.

Ved siden av Seniorvikarene har også disse bemanningsbyråene spesialisert seg på å hjelpe seniorer tilbake til arbeidslivet.

NAV.no har også linker til bemanningsbyråer og andre nyttige sider for jobbsøkende, både generelle og for seniorer spesielt.

Legg igjen en kommentar