Etter hvert som man blir eldre kan det for mange bli problematisk å tilbringe tid i sosiale miljøer. Realiteten for en del vil kanskje heller være å sitte hjemme i stuen med en kaffekopp i hånden. For noen vil dette være en grei ordning hvor man befinner seg i en avslappet hverdag. Kan hende sus og dus i storbyens travle gater sees på som kun et stort mas. Likevel kan dette føre til at omverden ikke når vedkommende, og at man kanskje føler seg ganske ensom. Samfunnets nye utviklinger vil forbli et mysterium. Hva om du istedenfor å dra ut i omverden bringer den hjem til deg?
I blant annet Nederland, Frankrike, USA og Spania har et foretak hjulpet både den yngre og den eldre generasjonen i dilemmaer som angår deres aldersgruppe. For kun et løfte om å tilbringe minimum 30 timer med sine eldre naboer får en student lov til å bo gratis ved et aldershjem. Studenten skal blant annet se på TV med dem, feire bursdagene deres, og rett og slett gjøre hverdagslige ting som innebærer å tilbringe tid sammen med de eldre.
Det er organisasjonen Humanitas som står bak denne løsningsorienterte ordningen. Organisasjonslederen deres, Gea Sijpkes, har dette å si til PBS om tiltaket:
«Elevene bringer omverden inn til de gamle. Det er mye varme i kontakten.»
Jeg vet selv om et tilfelle hvor en student, her i Norge, fikk lov til å bo i en liten leilighet i kjelleren til et eldre ektepar mot en liten sum og et løfte om å tilbringe tid sammen med dem og hjelpe til i huset. Denne ordningen fungerte aldeles utmerket, både for studenten og ekteparet. Hun hjalp dem blant annet i hagen, kjørte dem rundt på ulike ærender og tilbragte tid sammen med dem.
Ordningen som er vedtatt i blant annet de tidligere nevnte landene har ikke funnet vei til det norske samfunn. Den er heller ikke å se i alle byer i disse landene, men på bestemte pleiehjem. Selv om ordningen ikke er i Norge enda trenger ikke det å stoppe deg fra å eventuelt ta til deg en student som nevnt i tidligere eksempel. Kan hende denne avgjørelsen hjelper deg, både når det gjelder det fysiske arbeidet og den sosiale delen av livet.
Kilder:
http://www.universitetsavisa.no/student/article49760.ece