Kaffe kan hjelpe mot tidlig demens

Et nytt forskningsprosjekt antyder at moderat kaffedrikking kan gi positive helseeffekter for eldre personer. Også flere tidligere studier har vist resultater som tyder på at noen kopper kaffe om dagen kan være positivt for helsa.


Newsmax skriver at en ny italiensk studie bygger opp under tidligere funn om kaffe og helseeffekter. Resultatene viser en sammenheng mellom inntak av en til to daglige kopper kaffe og lavere forekomst av tegn på forstadier til demens.

Nesten 1500 italienere mellom 65 og 84 år deltok i studien som er publisert i Journal of Alzheimer’s Disease.

De som drakk i snitt en til to kopper kaffe daglig viste færre tegn til mild kognitiv svikt (MCI) enn de studiepersonene som sjelden eller aldri unnet seg en kopp. MCI er i seg selv ikke et tegn på tidlig demens, men en risikofaktor, opplyser Nasjonalforeningen for folkehelsen til ABC Nyheter.

Les også: Musikk viktig ved demens

Måtehold kan imidlertid være viktig

Forskerne understreker at de kun har sett sammenfall av kaffekonsum og grad av MCI  og at resultatene ikke er en årsak-virkning-forklaring.

Forskerne fant også funn som tyder på at personer daglig inntak av mer enn et par kopper, hadde høyere forekomst av MCI. «Eldre personer som aldri eller sjelden konsumerte kaffe og de som økte sine forbruksvaner for kaffe hadde en høyere risiko for å utvikle MCI»  i forhold til moderate kaffedrikkere sier forfatterne av studien.

Det italienske forsningsteamet sier det er behov for mer forskning på emnet før man kan konkludere. Teamet mener at det i framtiden kanskje vil være mulig å bruke resultater av forskningen til å utforme kostholdsråd som kan virke preventivt mot demens og Alzheimers.

Kaffe kan også være bra mot andre helseplager

De senere årene har flere studier pekt på at kaffe kan ha en positiv effekt på helsen vår. Blant annet kan kaffe ha en beskyttende effekt mot diabetes, kreft, Alzheimer, Parkinsons sykdom og MS.

Forfatterne av den italienske studien nevnt overfor hevder også at moderat inntak av koffein også kan hjelpe aldrende hjerner å øke insulinfølsomheten og derigjennom redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2. Diabetes har lenge blitt koblet til en høyere risiko for «minnetap» sier forskerne.

Nevrolog Ellen Mowry og hennes kolleger ved Johns Hopkins University School of Medicine University hevder i en tidligere studie at kaffedrikking også kan ha en beskyttende effekt mot MS i tillegg til å redusere risikoen for Parkinsons og Alzheimers.

Flere studier har også påvist at kaffe kan ha positive effekter for hjertet.

Det er derfor «vitenskapelig bevist» at det er mange grunner til å kose seg med noen kopper kaffe per dag!

Kilde: Newsmax
ABC nyheter

Legg igjen en kommentar