Trening, sunt kosthold og sosialt samvær sinker ald­rings­pro­ses­sen

Menneskeheten har jaktet på nøkkelen til et «evig liv» i flere tusen år. Forskningen har enda ikke knekt denne koden, men eksperter på området har kommet langt i å forstå aldringsprosessen og faktorer som kan påvirke den. Aldringsekspert Gordon Lithgow i USA kan heller ikke love evig liv, men trekker frem trening, sunt kosthold og sosialt samvær som viktige faktorer for dem som vil ha et langt og godt liv.

Trening og mosjon

Gordon Lithgow er forsker innen genetikk og aldring ved Buck Institute for Research on Aging i USA. Han trekker frem det å være aktiv som det aller beste rådet, til dem som ønsker et langt og godt  liv.

– De fem beste tipsene jeg kan gi noen som vil ha et langt og sunt liv: Beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg. Trening og mosjon er uten tvil det viktigste du kan gjøre for å møte alderdommen på en bra måte. Trening og mosjon har også vist seg å ha en positiv påvirkning på hjernen sier Lithgow.

– Alle eksperter på området enige om én ting: Det er ikke mye mosjon som skal til før du øker livsløpet ditt. Noen studier viser at så lite som 10 minutter i uka kan ha helsebringende og positive effekter. Om du jobber på et kontor og tar heisen hele dagen, bruk heller trappen. Så lite skal til for å bedre helsen hevder Lithgow.

Les også: Mobilen skal få 65-åringene i aktivitet

Sunt kosthold

Sunt kosthold er nummer to på Gordon Lithgows liste over tips for å bremse aldringsprosessen. Professoren peker på at en fellesnevner for kosthold, i områder der mange personer blir over 100 år, er at de har lavt kaloriinnhold og får i seg mye fisk og grønnsaker. Dette er viktige matvarer i den såkalte «Middelhavs-dietten». Hvorfor akkurat denne dietten ser ut til å ha best effekt, er det ingen som har et godt svar på.

– Forskning har enda ikke helt klart å forklare hvorfor noen typer kosthold fungerer bedre enn andre, men det er ingen tvil om at hva du putter i deg har en stor innvirkning på helsen din. Det er veldig lett å si til noen «spis dette, det er godt for deg», men dersom du skal få denne personen til å forklare hvorfor og hvordan akkurat den type mat er bra, eller dårlig, for deg vil de slite.

Lithgow  er imidlertid klar på hvilket type kosthold som utgjør en stor fokehelseutfordring.

– Jeg tror det vil være kosthold som inneholder mye kalorier og sukkerholdig drikke. Spesielt kosthold med mye kalorier har forskere funnet som en direkte årsak til akselerert aldring.

Sosialt samvær

Det siste punktet på Lithgows liste er sosialt samvær. Igjen peker han på samfunnene med mange personer som blir 100 år eller mer, fordi disse ofte inneholder mye interaksjon mellom familie og venner over flere generasjoner. Flere forskere ser ut til å koble dette punktet med stress. Ikke alle, men for veldig mange reduseres stress ved sosialt samvær med gode venner og familie.

– Litt stress er sunt for deg. Det får deg til å konsentrere deg og lære deg å takle stressende situasjoner. Det som ikke er sunt er å leve under et konstant press og en hverdag med mye stress. Stress er en annen ting forskere har funnet som en direkte årsak til akselerert aldring sier Lithgows.

Les også: Sosiale medier bra for eldre hjerner

Programmet  «Breakthrough», som omhandler dette temaet, sendes på National Geographic Channel søndag klokken 22.00. Du kan finne programmet på denne linken.

Kilde: Side3.no

 

Legg igjen en kommentar